Художественият аспект в съвременните обективи (октомври 2020)

автор Венцислав Петров

София, октомври 2020

 

Оптиката във фотографията има параметри лесно поддаващи се на измерване, да речем разделителната способност но всеки обектив притежава и нещо като “душа”… Набор от характеристики, понякога дори случайни технически несъвършенства, които са важни за пресъздаваните образи но трудно могат да се мерят обективно и с цифри.

Обективите са инструментите за работа на фотографа и моят интерес към техните възможности е съвсем разбираем. При това с напредването на технологията, основните технически параметри като оптични възможности започнаха бързо да се приближават към максимума. И в този аспект обективите започнаха много да си приличат.

Но другите им характеристики, примерно характерът на размиване на фона или специфичното пресъздаване на области със сложно наслагване на обекти и светлинни източници и прочее са ключови за постигане на художествени цели. А в този аспект няма два еднакви обектива.

Преди години започнах да търся информация по тези въпроси. За съжаление и за разлика от лесно достъпната за всеки обектив суха техническа информация, твърде малко други неща касаещи художественият елемент се публикуват и обсъждат. Да много често се споменават неща като феноменално “боке” да речем, но в сравнение с какво и защо…

И така постепенно стигнах до идеята да започна собствен анализ  и сравнение. В контролирана среда и така, че да може да се сравняват еднакви елементи.

Преди години с помощта на няколко приятели се появи статията:

“Най-добрият обектив – Пътят към съвършенство” 

Още един повод тогава бе удоволствието от срещата с Leica Noctilux.

 

Много време мина и вода изтече оттогава… Нови системи се появиха на пазара, обективи, цели семейства оптика от висок клас. И технологията се разви и изискванията… Дойде време за продължението…

Подчертавам, в това си изследване ще обръщам внимание преди всичко върху художественият елемент, който един обектив “вкарва” в пресъздаваните от него изображения. Всеки може да намери достатъчно материали относно останалите технически характеристики.

 

И така след известно планиране и подготовка с помощта на няколко приятели, започваме ново приключение в света на оптиката. Отново за да пресъздадем сцена, което да не се мести и да бъде 100% статична разчитаме на Арт-къща с музей “Куклите”.

 

Естествено интересът за тестване бе към оптики и камери от висок клас, съответно и осветлението трябваше да бъде на ниво. Възможността всичко необходимо да бъде доставено в България на време и в нужната комплектация бе осигурена от:

 

Canon – Bulgaria

 

Dynaphos ((Професионално студийно осветление и друго студийно оборудване. Специализирани решения за фотография, видео и кино.)

 

Magic shop – Георги Николов (Lenses & camera rental)

 

Panasonic – Bulgaria

 

Photosynthesis (място за фотография, хора и идеи)

 

Sony – Bulgaria

 

VIP Trading Digivision Ltd (официално представителство на Ricoh (Pentax), Tamron, Leica, Lomography и Rodenstock за България)

 

Такова количество техника, осветление и оптика бе логистичен кошмар, справихме се с помощта и заедно с моите колеги: Теодор Петров, Владимир Томашевич, Митко, Събин Коларов, Николай Колев.

 

Някои камери са твърде нови, идват откъде ли не в Европа, имахме късмет обаче, на косъм но всичко пристигна с няколко часа разминаване. Ако ще правя редовно такива тестове, обаче ще е нужно да си избера по-обемно комби. И си записвам да специализирам някъде курс по подреждане обратно във фабричната опаковка на фототехника. Вадя я лесно и уж всичко помня откъде, а тя като види бял свят като че ли си удвоява обема и няма събиране обратно… Но някак се справихме.

Този път по идея на Тео решихме да добавим към тестовете и специализирани кино (видео) обективи. Защо? Първо от любопитство, как да не му е интересно на човек да види в една и съща сцена как работи обектив който струва малко под 30 000 долара броя… Специализираните кино обективи имат своите характерни технически особености като да речем никакво “дишане”, т.е. промяна на увеличението при префокусиране, точна бленда която се мери в t/stop а не в f/stop. Дори скалата им за разстояние е точна. Тези параметри не са интересни във фотографията, но това как пресъздават една сцена в дълбочина определено. Dобавяйки към всичко останало благодарение на Magic shop rental Георги Николов и два обектива ARRI Zeiss Ultra prime + преходник от PL mount към Sony E.  тръгваме да строим постановка…

 

Край на част 1, очаквайте продължението…