Оборудване и екипировка за фотография

   ( лектор Венцислав Петров - натиснете тук за повече информация )

 

В момента се формира списък от желаещи за следваща лекция, ще уведомим своевременно за насрочена дата. Моля при записване, всеки да указва предпочитания за време и период.

 

Основни раздели на лекцията:

 

- Как да изберем фотокамера и каква в зависимост от задачите пред нас. Фотокамери, разновидности, предимства и недостатъци на отделните системи, формати и принципи на действие.

- Избор на оптика в зависимост от задачите. Оптика, видове и приложения, предимства и недостатъци

-  Подготовка на фотографа, знания и умения необходими за оцеляване и успешна работа сред природата, в градска среда, сложни условия, репортаж и т.н..

- Екипировка, дрехи, обувки, системи за носене и работа с фотоапаратура.

 

 

На всички курсисти ще бъде предоставена възможност да се запознаят не само на теория, но и физически с фототехника покриваща всички аспекти на фотографски задачи от различни фирми и доставчици. Ще имат възможност, както да научат, видят и пробват всичко за пълното оборудване на един фотограф, така и да получат отговор на всякакви въпроси по отношение на техниката, с която разполагат, а също и нейните предимства, недостатъци и възможности за допълнения.

 

Цел на лекцията:

Фототехниката е скъпа инвестиция, която ако не е добре обмислена и съобразена с Вашите намерения, ще Ви донесе сериозни финансови загуби. Инвестирайте в това да знаете и можете да направите компетентен избор, който ще Ви предпази от сериозни разочарования.

Общи условия:

Продължителност на курса един ден - осем учебни часа (При желание на групата курсисти, лекцията може да бъде разпределена и в растояние на два календарни дни с по-малко часове)

Групата курсисти не може да надхвърля 14 човека. (Лекциите изискват да се обърне персонално внимание на всеки участник и неговите въпроси, което изисква и съответните условия)

Курсът се провежда в собствено студио + конферентна зала оборудвани с всичко необходимо. 

 

Цена:

Цена на курса 32 (тридесет и два лева) на участник. Сумата може да бъде заплатена по банков път, в брой и на място след съответната уговорка, моля свържете се с нас.

 

Подробно за съдържанието на лекцията:

Image description

Възникване, история, оптични системи използвани в древността и тяхното развитие. Основа на фотографията (Физиология, Антропология, Физика, Оптика, Електроника, ИТ) - основни принципи за получаване на изображение. 

Оптика - оптични системи и конструкции - физически ограничения, оптична дифракция - светлосила - аберации, видове, контрол и отражение върху получавания образ - диафрагма, работа с диафрагма - обективи, видове, избор, разлики, предимства и недостатъци. 

Камери - ленти, филмови камери - DSLR, безогледални, rangefinder - предимства и недостатъци - електронни сензори, видове, принципи на работа, предимства и недостатъци - светочувствителност, ИСО, контрол и управление - експозиция, затвор, контрол - мултиекспозиция, режими и контрол - интервална снимка, режими и контрол - формати, разлики, предимства и недостатъци - избор на камера в зависимост от целите. 

Системи за фокусиране. - ръчен фокус - фазов фокус - контрастен фокус - предимства и недостатъци, контрол и управление. 

Специфика и работа със свъх-светлосилна оптика -фокусна повърхнина. 

Системи за стабилизация, предимства и недостатъци.

Получаване и първична обработка на изображение - формати, JPG, RAW, - работа с RAW - цветни пространства, sRGB, AdobeRGB, ProfotoRGB - шум, видове и контрол. 

Разделителна способност - избор на система - контрол - постигане на максимален резултат. 

Дълбочина на фокусираното изображение. - граници - контрол и управление. 

Филтри - видове, предназначение - работа и контрол. 

Работа в екстремни светлинни условия. 

Работа в екстремни условия и околна среда - скрито снимане, камуфлаж, сливане с околната среда - заснемане на животински свят без неговото обезпокояване и намеса, техники и работа - работа в опасна среда.

Помощни инструменти във фотографията...

Image description

Image description

Image description

Безплатен съвет към бъдещи курсисти... ;-)

Заобиколени сме от велико разнообразие на всякакви предложения за курсове, обучения, сертификати за фотографи и прочее възможности към Вас...

В света на изкуството няма безспорни авторитети или начин обективно да получите измерване кой, колко и как.

Но преди да решите кому да предоставите Вашето време, средства и внимание, разгледайте какво и как този човек е правил и постигнал. Вижте портфолиото му, послушайте сърцето си, преценете дали това, което виждате е от интерес за Вас. Желаете ли и Вие да се стремите към такива резултати...

Днес няма критици, всеки може да пледира компетентност на различни основания. Но за Вас най-важният ориентир следва да бъде собствената Ви преценка относно постиженията на онзи който предлага да Ви е учител, както и тяхната стойност...

Ако се колебаете, разходете се по музеите, четете по темата, проучете мнения за лектора, не забравяйте, че светът на изкуството не е от вчера..., и пак преценете...И не забравяйте, че грешно наученото, после изисква два пъти повече усилия, първо да се отучи и наново да се учи...

 

© 2018 DivinePictures