Мир и любов цареше до преди няколко дни. AD400 pro за студио или навън, особено ако се работи на силно слънце. AD400 pro е с добро пилотно осветление, до степен да може да се ползва и за не взискателни проекти. От друга страна за полева работа, безапелационна е AD200 pro. Малка, лека, с много и удобни аксесоари, акумулатор, който ще позволи да работите цял ден без презареждане.
Какво повече може да иска човек, идилия една такава… И се появи, AD300 pro!

Натиснете снимката за да я уголемите Име:Pic_01.jpg Прегледи:0 Размер:397.5 КБ ID:5949

Продукта може да на пръв поглед да е просто запълване на всички моделни ниши, но след по-сериозно запознаване се вижда, че е много добре обмислен и не случайно предложен на пазара.
Първо основните техническите характеристики, както ги публикуваха от Godox:

300W*s (J)
Байонет Godox mount
Време за презареждане от 0,01 до 1.5 секунди
Система за синхронизация Godox X (2.4GHz.) Обхват до 100 метра.
Поддръжка на системи Canon, Nikon, Sony, Fujifilm, Pentax, Olympus и Panasonic
Сменяема 2600 mAh , 14,4 волтова литиево-йонна батерия
Rегулиране на мощността от 1/1 до 1/256 с 9 стъпки
Режими на светкавицата: Wireless Off, M/Multi, TTL/M/Multi, Slave
Пет групи: A, B, C, D, E ( 32 канала)
Синхронизация с висока скорост (HSS) до 1/8000 сек.
Цветна температура 5600K ± 200K (± 100K в режим стабилна цветна температура)
Пилотна светлина с възможност за избор на цветна температура между 3000K и 6000K
Мощност на пилотният светодиод 12W
Активна система за охлаждане с вентилатор.
USB Type-C порт за надстройка на фърмуера
Размери: 19 x 10 x 9 cm
Леко тегло: 1,25 кг. с батерия

Натиснете снимката за да я уголемите Име:Products_Outdoor_Flash_AD300Pro_02.jpg Прегледи:0 Размер:71.0 КБ ID:5950

Въпросът е защо ни е AD300 pro, ако вече имаме AD200 pro? 300 W*s срещу 200W*s е значима разлика, но в малко случаи ще бъде фатална. Намирам за по-важни следните разлики:

1. AD300 pro е с активно охлаждане. Всеки, който е работил достатъчно дълго с AD200 pro знае добре, че ако я „натисне“ здраво, след няколко десетки светвания на пълна мощност (зависи от температурата) светкавицата просто се изключва докато изстине. Така че, ако Ви е необходима малка и портативна светкавица, която да може да я товарите сериозно за дълго време AD300 pro е решението. Горе долу след 30-40 светвания на пълна мощност автоматично се включва вентилатора и вместо изключване продължаваме работа… На ½ мощност до изключване светкавицата изкарва повече от 8 минути, непрекъснато светване през 2 сек. Разликата е очевидна и е сериозно предимство, безспорно!

2. Пилотно осветление. С AD200 pro ако се абстрахираме от несериозният светодиод на френеловата глава няма такова. (Не включвам в схемата допълнителната кръгла глава, тя има други ограничения) Е може разбира се, да се ползва преходника AD-B2 но тогава компактността я забравяме. AD300 pro е с вградено пилотно осветление, което е 12W т.е. приблизително колкото 120-150W класическа пилотна лампа с нажежаема жичка. Достатъчно, даже става и за по-непретенциозни видео проекти. И с голямата екстра да си избирате цветна температура. Впрочем активното охлаждане работи и когато е включено пилотното осветление, така че, може да си го ползвате постоянно или поне докато имате батерия. CRI индекса е приличен, над 95.

3. AD300 pro е с байонет Godox mount, като с помощта на две много умно измислени гривни светкавицата става съвместима с Bowens стандартен байонет. Без преходници и прочее т.е. директно закачате стандартни Bowens mount аксесоари за контролиране на светлината. Запазвайки традицията от AD400 pro Godox предлагат и преходници към други системи като ProFoto, Elinchrom, BronColor…

И като става въпрос за байонета на Godox аз го намирам за добре премислена стратегия. Така компанията ще поддържа три байонета, които са подходящи всеки за различен тип и рамер модификатори. Голямото предимство е, възможността която получаваме за съвместимост. Засега не само много модификаторите на Godox mount, очаквам скоро сериозно инвестиране в тази област…

Към момента Godox предлагат тази гама:

Натиснете снимката за да я уголемите Име:Products_Outdoor_Flash_AD300Pro_09.jpg Прегледи:51 Размер:88.4 КБ ID:5951

Специално аз намирам обаче за по полезна възможността чрез преходника Godox S-type Speedlite Bracket да закачам Bowens mount аксесоари като получава и допълнителната екстра, да мога да движа светкавицата и да я фокусирам както намеря за добре. А в някои случаи това е важно.

Кратко видео от производителя, за адаптивната система и възможностите за фокусиране:

4. Малко по-бърза е AD300 pro от AD 200 pro. 1.5сек. срещу 1.8 сек. Предполагам заради този параметър и заради по-голямата мощност батерийният блок е друг. Размера е същият като на AD200 pro но с друг капацитет но е запазена е съвместимостта с батерията от AD200 pro. Да не си помислите, че не съм се сетил да ги разменя да видя какво ще стане? Ако на AD300 pro се сложи батерията от AD200 pro работи но презарежда бавно. Колко точно по бавно не съм премерил но чувствително по-бавно. А батерията от AD300 pro на AD200 pro си работи стандартно, не става по-бърза светкавицата, проверено. Като цяло в определени ситуации ще има полза от по-бързото презареждане и ще се усети. И държа да отбележа, че в действителност презареждането е по-бързо отколкото декларират Godox (и за двете светкавици) но предполагам, че си оставят нарочно толеранс, все пак винаги има разлики, в производство, в батериите и степента на зареденост.

5. Скоростите на двете светкавици си приличат, но ако отчетете, че AD300 pro работи в едни и същи условия на по-малка мощност и импулса ще е по-кратък разбира се, което си е предимство отвсякъде.

6. Теглото и размера. Тук вече AD300 pro губи, но не с много. Горе долу е като обичаен 70-200 f2.8 обектив. По-къса е от AD200 pro. В раницата ми обикновено е AD200 pro + barebulb lamp и стандартен рефлектор. Тази комбинация е приблизително 200 грама по-лека от AD300 pro, което не е решаващо в никакъв случай. В началото я взех светкавицата от любопитство, след като я разгледах намерих много смисъл в тази конфигурация. Освен че ми харесва, определено ще е добър „работен кон“. Особено за хора снимащи интензивно в ситуации, когато не може да се повтаря или изчаква, а в същото време се налага екипировката да се носи на ръка и не се работи в студио.

Какво сега да напиша като резюме след сравнението между AD300 pro и AD200 pro? Накратко, купете си ги и двете, допълват се перфектно… ?