Когато за първи път видях рекламата за FV150 реших, че е грешка някаква. Но „червената лампичка“ светна и щом се появи в Dynaphos моментално олекнаха с един кашон, пардон два.
Във втория кашон беше SL200 добре познатият прожектор. Важно ми бе да направя реално сравнение отдавна се оглеждах за бюджетно мощно LED осветление, което да не го мисля много и да върши работа за видео.

Да не вземете да си помислите, че заради светкавицата толкова се заинтересувах. Любопитно ми е, но по-скоро на втори, та и трети план. Аз имам отлично конструирана и перфектно работеща система за импулсно осветление, към която трудно може да се отправи и намек за критика. Освен че не ще сама да работи и да се телепортира, но това го преживявам за сега.

В LED осветленията сега се случва това, което гледахме при импулсното осветление преди няколко години. Бурно развитие, вкарване на нови технология, агресивно ниски цени. Всичко това за моя и предполагам Ваша радост. Затова и всяко следващо поколение LED осветление на Godox оглеждам с интерес.
Историята не е от вчера, отдавна бях „хвърлил око“ на SL200. Поради няколко причини:

Цена разумна. Много позитивни отзиви от колеги най вече за приличния CRI, който е съпоставим с марки и модели от съвсем друга категория.
Спираше ме шумът от вентилатора и дизайна, който е по-скоро подходящ за импулсно, отколкото за постоянно осветление.
Когато се появи FV150 веднага го взех заедно със SL200. Най-сигурният критерии за продукцията на една компания е, какво е развитието от модел към следващия. Аз така си вадя най-точните изводи. И ето ги, двата кашона налице. Започваме…, разопаковане и външен оглед.

Натиснете снимката за да я уголемите Име:Pic_01.jpg Прегледи:0 Размер:452.6 КБ ID:5934

Първото, което се „набива“ на очи е сериозната разлика в конструкцията и механиката. Принципно по-добре, не една стъпка, а извървян път. U-образната стойка е солидна и удобна за работа. Държи спокойно на голям софтбокс 80 х 120, 90см пара.
LED елемента, закрепване, вентилация, защита са на ниво. Корпусът е от качествена пластмаса, бутони и „врътки“ добре направени и с усещане за солидност.
Вентилаторът е прилично тих, но може още да се подобри. Принципно става, ако не трябва да се работи в малко студио е ОК.

Натиснете снимката за да я уголемите Име:Pic_04.jpg Прегледи:0 Размер:456.4 КБ ID:5936

Не ми хареса дистанционното, по-точно хареса ми, че е подарък и не се купува отделно. Но е бавно, не може да се реагира оперативно по време на снимки, просто спестява ходенето до тялото. И плюс удобството да го изключвам дистанционно, тогава пък вентилатора остава да работи. Тъй че ако ще е за по-дълго време пак се ходи до тялото.
Напоследък е „модно“ осветленията да имат и вградени визуални ефекти. Не е излишно, не мога обаче да кажа, че са перфектно реализирани в това тяло. Във всеки случай не пречат, някой ден може да влязат в употреба.

“Сухите” данни от спектрометъра:
5745K, CRI 96.2

Натиснете снимката за да я уголемите Име:_IMG9563.jpg Прегледи:0 Размер:377.1 КБ ID:5946​​Натиснете снимката за да я уголемите Име:_IMG9562.jpg Прегледи:1 Размер:407.4 КБ ID:5945

SL200 според спектрометъра е почти еднакъв…

Натиснете снимката за да я уголемите Име:_IMG9565.jpg Прегледи:0 Размер:408.1 КБ ID:5947

Голямата за мен изненада е, че двете тела са много близки като сила на светене. Което явно говори за сериозен напредък в използваните диоди и тяхното КПД. Приятна изненада. 150 срещу 200 вата с почти еднакъв добив… Печелят ме и още как!

Натиснете снимката за да я уголемите Име:Pic_05.jpg Прегледи:0 Размер:329.6 КБ ID:5935
Сега няколко думи и за FV150 като светкавица. Както споменах идеята не е лоша, но не очаквайте чудеса, все пак физиката налага своите ограничения. Това, което се случва, е, че за кратко LED елемента работи с четирикратно увеличаване на мощността. Тоест, вместо 150W на пълна мощност работи на 600W. Спокойно, нищо му няма на LED елемента, това се случва за 10.2ms. Удобно, ако вече сте направили схема за осветление, не разваляте всичко, за да снимате фото след видеото и имате подвижен обект, който иска работа на високи скорости.
Няколко думи за ограниченията. Първо забравяте за всякакви TTL екстри. Второ диапазона за мощности е от 1/1 до 1/16. То в интерес на истината и няма нужда от повече, имайки предвид разликата в „мощностите“ на една импулсна светкавица и LED осветлението.

Да уточня и възможностите за „замразяване“ които предлага това тяло. Няма такива! Тялото работи винаги на 10.2ms, което е много, много дълъг импулс. Ще ви стигне даже за камери с някакъв супер бавен затвор, за HSS режим и т.н., Но замразяването си остава Ваша работа, тоест, ще става само и единствено за сметка на скоростта, която сте определили на Вашата камера. Така че пригответе се да работите на HSS и скорости до 1/8000 ако Ви трябва и ако Ви стига светлината. Замразяване за сметка на къс импулс като при обичайните светкавици, тук не съществува. Имайте предвид и че ефективната мощност при работа като светкавица се колебае до към примерно четвъртинка от обичайна системна светкавица върху апарата. Спрямо светкавици дори 200Ws няма сравнение. Хубава екстра, без обаче излишно да си въобразявате прекалени неща. За работа с обекти в областта на предметната фотография и прочее неща не изискващи „замразяване“ тялото е прекрасно. Особено пък с възможностите, които имате за контрол с него. Знаете колко по-постни са възможностите за контрол на светлината с различни аксесоари на един LED панел примерно. На FV150 можете да „нахлузите“ каквото Ви душа иска от широката гама аксесоари с Bowens байонет. Мечта!

Натиснете снимката за да я уголемите Име:Pic_02.jpg Прегледи:0 Размер:455.8 КБ ID:5937

И накрая все пак да обобщя: FV150 е осветление, с което се работи лесно, удобно, достъпно е, при това компромисите, които ще направите с него са малко по-силен шум от вентилатора. Във всичко останало осветлението е на ниво на конкурентите си от друга ценова категория. И веднага влезе в употреба. Ще последва по-нататък и повече информация и кадри от конкретни проекти с негово участие.