15-12-2014, 03:58

В публикацията Pentax K-3 – тактически фотоапарат представих и тест за възможностите на апарата да понесе по-екстремно отношение. Напълно съм наясно, че замразяването на една камера и последващото ѝ размразяване пред камината противоречи на добрите практики и въобще на нужното внимание при работа с такава прецизна апаратура. Естествено, при ежедневното използване в никакъв случай не издевателствам с подобни методи. Но подобна проверка на възможностите според мен трябва да се направи поне веднъж, за да добием реална представа дали, от една страна, рекламата отговаря на истината, и от друга, наличието на такива тестове е още една причина маркетинговите отдели да се допитват и до инженерния състав, когато пишат проспектите. Защото рекламата много бързо може да се превърне в антиреклама със същата величина, но обратен знак.

Впрочем, към подобен тест ме подтикнаха както технически причини, така и поредица от неудачи на камери, открити и представени от външни и независими “изследователи”. Тъй като аз самият съм се спрял на Pentax, се старая да проверявам възможностите на интересуващите ме камери при всеки сгоден случай.

И така, след Pentax K-3, от който близо година след придобиването продължавам да имам само изключително позитивни впечатления, следващата тествана камера е нещо от по-голям калибър.

Pentax 645z, т.нар. средноформатна камера, всъщност към момента е апаратът с най-голям сензор и актуална технология на пазара. Редица са причините и ограниченията, които поставят граница върху размера на сензора и неговата разделителна способност. 645z е камерата, която понастоящем можем да обрисуваме само с една частица и тя е “най”.

Камерата е голяма и като физически размер: с тегло от приблизително 1.5 килограма и внушителни габарити. Естествено, оптиката също има адекватни тегло и размери и заедно започват да приличат на ТВ камера от сериозен калибър.

Като изключим размерите, в много други отношения си прилича с Pentax K-3. Менюто е сходно, работата е лесна за всеки свикнал с Pentax и всичко си е на мястото. Но моята цел, както винаги, е в началото да проверя внимателно доколко апаратът е конструиран и произведен с достатъчна устойчивост към грубо отношение и екстремни натоварвания.

Занапред ще има, надявам се, време и възможности да се тестват фотовъзможностите, които предоставя средноформатната камера. Накратко, първите ми впечатления са, че е нужно много внимание в подготовката за снимки. 50-те мегапиксела са съвсем реални и на снимките се виждат неща, за които не сме свикнали да мислим. И най-дребните проблеми са налице, и то перфектно възпроизведени… Може би най-доброто определение прочетох в едно ревю за апарата: “Време е да избършем експонатите от прахта”…

Трудно е да се покаже “визуалното пиршество”, което може да осигури Pentax 645z, със снимки, разглеждани през браузер. Но все пак ще добавя няколко за начало, а в бъдеще предстоят по-сериозни проекти, където да се разгърнат възможностите на системата.

Днес темата са по-екстремните възможности на апарата, затова и подбирам няколко снимки, всяка от които е правена в трудни условия, силни странични светлини, дори слънцето в кадър.

Фотограф Владимир Томашевич

Натиснете снимката за да я уголемите Име:1.jpg Прегледи:12 Размер:1.46 МБ ID:2278

Натиснете снимката за да я уголемите Име:2.jpg Прегледи:10 Размер:2.57 МБ ID:2279

Натиснете снимката за да я уголемите Име:3.jpg Прегледи:7 Размер:1.59 МБ ID:2280

Натиснете снимката за да я уголемите Име:4.jpg Прегледи:8 Размер:1.16 МБ ID:2281

Натиснете снимката за да я уголемите Име:5.jpg Прегледи:11 Размер:1.11 МБ ID:2282

Апаратът определено работи, резултатите са възхитителни, време е да пробваме дали не е “по-чуплив” от очакваното.

Първо малко обиколки из места, доскоро недостъпни за средноформатна камера:

Натиснете снимката за да я уголемите Име:6.jpg Прегледи:11 Размер:1.05 МБ ID:2283

Pentax K-3 и Pentax 645z

Натиснете снимката за да я уголемите Име:7.jpg Прегледи:12 Размер:1.23 МБ ID:2284

Оттук камерата се озовава във фризера, където в следващата част от денонощието ще бъде редовно “поливана”, докато кората лед я покрие достатъчно, за да бъда сигурен, че не съм пропуснал някоя дупчица…

Искам да отбележа, че за голямо съжаление по време на теста не разполагах с прахо- и водозащитен обектив. Това е причината апаратът да бъде “замразен” с предпазна капачка. По-късно с пластмасова шпатула изкъртих леда отпред, така че да монтирам обектива и да тествам камерата, преди да се е затоплила. От друга страна, това може да се приеме и като развитие на теста: смяна на обектив в екстремна обстановка.

Натиснете снимката за да я уголемите Име:8.jpg Прегледи:11 Размер:933.3 КБ ID:2285

Натиснете снимката за да я уголемите Име:9.jpg Прегледи:10 Размер:752.5 КБ ID:2286

Натиснете снимката за да я уголемите Име:11.jpg Прегледи:11 Размер:769.1 КБ ID:2287

Натиснете снимката за да я уголемите Име:12.jpg Прегледи:11 Размер:762.3 КБ ID:2288

Натиснете снимката за да я уголемите Име:13.jpg Прегледи:9 Размер:927.8 КБ ID:2289

Натиснете снимката за да я уголемите Име:14.jpg Прегледи:10 Размер:786.1 КБ ID:2290

Натиснете снимката за да я уголемите Име:15.jpg Прегледи:7 Размер:1.04 МБ ID:2291

Честно казано, този път бях доста притеснен. Цената на камерата не предполага подобно отношение, но от друга страна, изкушението беше голямо. За разлика от Pentax K-3, тази камера има много по-големи движещи се части в себе си, съответно големите температурни отклонения се отразяват в пъти повече. За мое щастие, всичко премина отлично и спокойно мога да заявя, че Pentax 645z се справя толкова добре, колкото и по-малкият му събрат Pentax K-3. И преди съм писал, но сега съм сигурен: има някакъв самурайски дух в тази марка…

По-нататък ще разгледаме сериозно възможностите на камерата, които тя предоставя на фотографите. А те са големи и ще изискват много работа и усилия. Но ще бъдем спокойни, че можем да занесем средноформатна камера там, където доскоро това беше в сферата на научната фантастика.

Всички изображения, освен изрично указаните, са заснети с фотоапарат Pentax K-3 и Pentax 645z
Някои от изображенията са заснети и с помощта на статив BENRO C2980T, официален вносител Dynaphos

Официален вносител за България за Ricoh: Pentax VIP Trading