Имам си аз принципи… че добрият обектив не може да бъде подобряван! Но принципите са си принципи, а любопитството си иска данък. Още като се появи съобщението за новият оптичен конвертор, ми стана интересно доколко ще е това за което се представя. Данните и предназначението звучат почти като приказка:

1.4-кратно увеличение. Тоест, след монтирането му между обектива и камерата имате фокусна дължина тази на обектива умножена по 1.4 Конвертора е дебел само 20мм, изключително компактен. Интересната новина е, че с него се запазва пълната функционалност на обектива. Комуникацията между обектив и тяло си работи перфектно, автофокус, включително и в exif файла, се записва че обектива е да речем, 300мм, а фокусната дължина е 420. При поставянето на конвертора, се губи един стоп от светлосилата на обектива, което също се отразява автоматично и не изисква никакви корекции.

Според описанието, конструкцията е устойчива на всякакви метеорологични условия и прах. Лещите са с новото HD покритие, като цяло конвертора изглежда солиден и надежден, а монтиран на апарата, може и да бъде забравен, толкова е компактен.

Натиснете снимката за да я уголемите Име:1.jpg Прегледи:11 Размер:2.66 МБ ID:2197
Натиснете снимката за да я уголемите Име:2.jpg Прегледи:8 Размер:2.16 МБ ID:2198
Натиснете снимката за да я уголемите Име:3.jpg Прегледи:6 Размер:2.97 МБ ID:2199

Ето и два кадъра от една и съща позиция, със статив.

Без конвертор, Телеобектив SMC Pentax DA* 300mm f/4 ED [IF] SDM
Натиснете снимката за да я уголемите Име:4.jpg Прегледи:6 Размер:3.82 МБ ID:2200

Pentax K-3 с оптичен конвертор HD PENTAX-DA AF 1.4X AW
Натиснете снимката за да я уголемите Име:5.jpg Прегледи:8 Размер:2.86 МБ ID:2201

1.4х никак не е малко. Направо става друг обектив. Поиграх си много с различни постановки и тестове. Накратко в 90 процента от случаите, този конвертор, не само че спестява покупката на още един обектив, но и позволява всичко това на цената на няколко стотин грама и 20мм. В тези 90% от случаите дори при вглеждане в попикселни елементи е трудна работа да се намери проблем, влошаване или видима промяна в цветове, контраст, микроконтраст..

Но физиката не прощава. Когато има светлина всичко е до голяма степен перфектно. За съжаление при по сложни светлинни условия този един стоп разлика се чувства, понякога е важен за успеха на снимката. Имам предвид с търсеното качество. Колкото до това дали в едни идеални светлини условия може да се намери проблем със оптичните качества, т.е. влошаване на параметрите на обектива, то отговорът е еднозначен. Да, може, но само ако обектива е от класът на Телеобектив SMC Pentax DA* 300mm f/4 ED [IF] SDM

За обективи от по-нисък клас, разликата в качеството едва ли ще може лесно да се регистрира дори и специално и нарочно да бъде търсена. Не твърдя че дори за Телеобектив SMC Pentax DA* 300mm f/4 ED [IF] SDM ще е лесна работа да се открият проблеми и разлики, но със сигурност ги има, макар и минимални.

Аз си оставам на принципа, че добрият обектив не бива да се правят опити да бъде подобряван, но ако трябва да нося два телеобектива, то този конвертор, ще бъде една отлична алтернатива, на онези места където не мога да работя само с един.